Sic parvis magna, avagy útmutató az első versenypakli összeállításához

Szerző: Dini

Egy kártyajátékkal újonnan ismerkedő játékos számára kulcsfontosságú az első versenypakli összeállítása. Ez a választás nagyban meghatározhatja a játékhoz való későbbi hozzáállást, hogy az érdeklődés kitart-e vagy elenyészik. Játékosi és versenyszervezői ,,pályafutásom” alatt sok példát láttam már arra, hogy a kezdeti sikertelenség miatt valaki inkább teljesen felhagyott a Pokémon kártyajátékkal vagy épp ellenkezőleg, az első paklival aratott sikerek hosszú távon marasztalni tudták az adott játékost. Emiatt gondoltam arra, hogy az alábbi cikkel egy kis segítséget nyújtok az első versenyképesebb pakli összeállításához. Szeretném még itt a bevezetőben leszögezni, hogy a cikk állításai a saját véleményemet tükrözik, nem pedig megcáfolhatatlan általános igazságok.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, amikor paklit választunk?

Véleményem szerint négy szempontot érdemes figyelembe venni az első versenypakli kiválasztásakor és összeállításakor:

A kiválasztott deck legyen könnyen játszható és lehetőleg egyezzen a saját játékstílusunkkal

Legyen ,,jövőálló”, azaz leginkább olyan lapokat tartalmazzon, amelyek az éppen esedékes rotáció (a cikk írásakor 2021 ősze) után is használhatóak maradnak

Legyen versenyképes az éppen adott metajátékban és legyen néhány egyértelműen nyerhető matchupja az aktuálisan legjobb paklik ellenében

A hozzá szükséges lapok legyenek széles körben elérhetőek és normális áron megvásárolhatóak

Hogy a felsorolt szempontok pontosan mit is jelentek röviden ki fogom fejteni, majd három paklit is bemutatok, amelyek jelenleg megfelelnek ezeknek a kritériumoknak.

Játszhatóság és alkalmazhatóság a saját stílusunkhoz

Mint minden egyéb kártyajáték esetében, úgy a Pokémon TCG is különféle játékstílusokat tesz lehetővé a játékosoknak. Léteznek agresszív paklik, amelyek gyorsan győzelemre törnek, vannak a control deckek, amelyek az ellenfél erőforrásainak ,,elégetését” tűzik ki maguk elé és előfordulnak kombókra építő összeállítások, amelyek specifikus lapok kombinálásával működnek megfelelően. Noha ezek a stílusok a Pokémon esetében nem annyira hangsúlyosak, mint mondjuk a Magic: The Gathering kártyajátékban, ám ettől még jelen vannak. Általában minden játékos esetében van egy-egy játékstílus, amelyben komfortosan érzi magát vagy egy olyan pakli, amelyet szívesen játszik vagy játszott a múltban. A saját játékstílusunk meghatározása azért is fontos, mivel így a későbbiek során is a saját igényeinkhez szabhatjuk a deckünket. Emellett a játékot is jobban fogjuk élvezni, ha a kedvünknek megfelelő taktikával rendelkező lapok pörögnek a kezünk alatt. Az első pakli esetében fontos szerepet játszik a tanulhatóság is, kevesebb tapasztalattal nem igazán érdemes a leginkább összetett, sok gondolkodást igénylő paklit összeszedni, mivel nem fogjuk tudni kihasználni annak teljes potenciálját.


Jövőállóság

Mint minden TCG, a Pokémon is egy folyamatosan alakuló játék, amelynek standard formátumában szereplő lapok köre folyamatosan változik, így tartva frissen a metajátékot. A jelenlegi formátum a Team Up és Battle Styles közötti kiegészítőket foglalja magában, ám ez ősszel várhatóan megváltozik a Sword & Shield kiegészítők lapjaira. Az első paklinkat tehát nem érdemes Tag Team és egyéb GX kártyák köré építeni, mivel ezeket várhatóan nem tudjuk majd a rotáció után használni.


Versenyképesség a jelenben és jövőben

Noha a tengernyi kiadott lap lehetőséget ad arra, hogy a kedvenc Pokémonjainkat tudjuk használni a paklinkban, ám a versenyképes kártyák köre ennél jóval behatároltabb, így sokszor kénytelenek vagyunk ehhez alkalmazkodni (én például nem tudok Quagsire kártyákat a paklimba tenni, hiába van több is a formátumban ). Ugyanakkor mindig lehet találni olyan összeállításokat, amelyekben általunk kedvelt Pokék is szerepelnek. Az is fontos, hogy olyan paklit válasszunk, amellyel sikerélményünk lehet mind az online játékban, mind pedig az igazi asztaloknál ülve. Hogy milyen paklik közül választhatunk, azt számos forrás segítségével meghatározhatjuk. A legfrissebb online versenyek eredményeit megtalálhatjuk a play.limitlesstcg.com weboldalon, ahol mi magunk is jelentkezhetünk versenyekre a több száz esemény szemlézése mellett. Itt egy-egy nagyobb megmérettetés eredményei között megtalálhatjuk az aktuálisan legjobb paklikat.


Lapok elérhetősége és beszerzése

Mint minden hobbi esetében, úgy a kártyázásnál is érdemes egy büdzsét meghatározni, hogy mennyit vagyunk hajlandóak a paklinkra költeni. Ez a tudatosság segít elkerülni azt is, hogy egy nagy kiköltekezés után nem tudunk majd a folyamatosan változó metajátékhoz később alkalmazkodni. Szerencsére a Pokémon esetében a gyűjtői és játszható lapok köre egymástól eléggé eltér, nem igazán vannak használható Charizard és Pikachu paklik, ugyanakkor a versenyképes kártyák viszonylag elérhető árakon mozognak, a ,,bontogatók” megnövekedett száma miatt pedig ezek nagyrészt könnyedén hozzáférhetőek. A cikk további részében egyébként a cardmarket.com weboldal árait fogom használni, illetve lapok rendelésére is ezt ajánlom a hazai csatornák mellett.


Három ideális pakli a kompetitív játék elkezdéséhez

A fentebb vázolt szempontok alapján három paklit ajánlanék, amelyek véleményem szerint megfelelőek, egy a kompetitív játékkal most ismerkedő játékosnak. A laplisták a jelenlegi formátumra érvényesek, ám röviden leírom majd azt is, hogyan alakulnak (várhatóan) ezek a paklik a jövőben.

Eternatus VMax

Alap decklista:

4 Eternatus V DAA 116

4 Eternatus VMAX DAA 117

4 Crobat V SHF 44

3 Yveltal TEU 95

2 Galarian Zigzagoon SSH 117

1 Hoopa DAA 111

 

4 Marnie CPA 56

4 Professor's Research SHF 60

3 Boss's Orders SHF 58

1 Phoebe BST 130

4 Crushing Hammer SSH 159

4 Quick Ball SSH 179

4 Switch SSH 183

4 Great Ball CPA 52

2 Pokémon Communication TEU 152

1 Pal Pad SSH 172

1 Chaotic Swell CEC 187

7 Darkness Energy 7

3 Weakness Guard Energy UNM 213

 


Eternatus VMax egy vérbeli aggro pakli, ami már a második körtől kezdve könnyedén képes 270 sebzést okozni, ezáltal pedig gyakorlatilag bármilyen pakli ellen versenyképes. A nagyszámú fighting deck miatt jelenleg weakness guard energyvel játsszák, amely ugyan kirotál az ősszel, ám a deck továbbra is játszható marad majd véleményem szerint. A deck Eternatus VMax Eternal Zone képességére és a Dread End támadásra épít, amely lehetővé teszi, hogy 8 Pokémont tegyünk a benchünkre, ezáltal erősítve kedvenc kéz/fekete lyuk/kígyó (sajnos nem tudom normálisan körülírni Eternatust 😊) Pokénk támadását. A pakli ára nagyjából 75-80 euró, ezzel ugyan a legdrágábbak közé tartozik jelenleg, ám véleményem szerint maradéktalanul megéri a befektetést. Az online kliensben pedig 80-90 Battle Styles boosterkódból szedhetjük össze, amely szintén 80 Euró környéki összegre tehető.


Lapras VMax

Alap decklista:

3 Lapras V SSH 49

3 Lapras VMAX SSH 50

4 Snom SSH 63

3 Frosmoth SHF 30

1 Crobat V SHF 44

1 Eldegoss V CPA 5

1 Kricketune V BST 6

1 Dedenne-GX UNB 57

1 Mew UNB 76

1 Suicune DAA 37

 

4 Professor's Research SHF 60

2 Nessa VIV 157

2 Boss's Orders SHF 58

2 Marnie CPA 56

4 Quick Ball SSH 179

4 Pokémon Communication TEU 152

4 Capacious Bucket RCL 156

2 Switch SSH 183

2 Level Ball BST 129

2 Air Balloon SSH 156

1 Training Court RCL 169

 

12 Water Energy

 


Lapras VMax nagy erőssége a hatalmas sebzéspotenciál, amelyet azt tesz lehetővé, hogy Frosmoth Ice Dance képességével annyi energiát csatolhatunk fel rá, amennyit csak szeretnénk. Ennek segítségével már akár a második körben bármilyen VMax Pokémonnal elbánhatunk. Ez a pakli ráadásul csak jobb lesz a rotáció után, mivel kikerülnek a játékból a legveszélyesebb lightning típusú lapok. A deck könnyen tanulható és rugalmasan alakítható, ha esetleg más víz típusú kártyákat szeretnénk használni benne. Az ár tekintetében 60-65 Euró környékéről beszélhetünk, amely online is mindössze 40-45 Battle Styles booster packot jelent, ezáltal egy kifejezetten olcsó paklival van dolgunk, jó testreszabhatósággal és jövőállósággal.


Mad Party

Alap decklista:

4 Sinistea SSH 89

4 Polteageist DAA 83

4 Bunnelby DAA 150

4 Dedenne DAA 78

4 Galarian Mr. Rime DAA 36

3 Dedenne-GX UNB 57

1 Oranguru SSH 148

1 Crobat V SHF 44

1 Mew UNB 76

 

4 Professor's Research SHF 60

2 Boss's Orders SHF 58

1 Giovanni's Exile HIF 57

4 Quick Ball SSH 179

4 Level Ball BST 129

4 Great Ball CPA 52

2 Great Catcher CEC 192

1 Evolution Incense SSH 163

1 Pal Pad SSH 172

1 Escape Rope BST 125

1 Ordinary Rod SSH 171

2 Air Balloon SSH 156

 

4 Twin Energy RCL 174

3 Triple Acceleration Energy UNB 190

 



A Mad Party pakli legnagyobb előnye, hogy nem igaazán tartalmaz több prize lapot érő Pokémonokat, így viszonylag hosszú meccseket tesz lehetővé, ahol van lehetőség a hibázásra és fejlődésre. A deck Polteageist és Bunnelby Mad Party támadásaira épül, amelyekhez az eldobott lapok között található Dedennék és Mr. Rime lapok adják a ,,muníciót”. Az említett lapok eldobásában segíti Dedenne GX, valamint Polteageist Tea Break képessége is. A pakli viszonylag sok lapot veszít majd a rotációval, ám ennek ellenére is meg fogja állni a helyét, mivel népszerű paklikra tud weaknesst ütni. Ár tekintetében igazi bajnok összeállításról beszélhetünk, amely 45 Euró környékén beszerezhető IRL, online pedig 50 Battle Styles booster eltradelésével hozzájuthatunk a szükséges lapokhoz. 

 

Összegzés

Az első kompetitív paklink összeállítása tehát igen lényeges lehet, amelynek legfontosabb szempontjai véleményem szerint: a könnyű játszhatóság, a versenyképesség, jövőállóság és elérhetőség. Érdemes a döntés előtt minél több helyről informálódni, videókat és streameket nézni a játékról, hogy a lehető legjobb döntést tudjuk meghozni. Fontos meghatározni az elkölthető keretünket, valamint átgondolni a lapok beszerzését. Az általam bemutatott három paklin kívül még számos egyéb is létezik, ám úgy gondoltam, hogy ezeken keresztül tudom a legjobban bemutatni az általam ismertetett négy pakliépítési szempontot. Amennyiben kérdésetek lenne bármilyen játékkal kapcsolatos dologban, kérdezzetek Facebookon vagy máshol, valaki biztosan segíteni fog.

 A cikkhez felhasznált források:

https://play.limitlesstcg.com/

https://ptcgoprices.com/

Megjegyzések